שיחזור הזיכרון

Dr. Elena Keidošiūtė, נספחת התרבות בשגרירות ליטא בישראל, מבקשת לעדכן את ציבור שוחרי מורשת הליטוואקים, על פרויקט חדש "שחזור הזיכרון - Recovering Memory".
יוזמה של רקטור אוניברסיטת וילנה Prof. Arturas Zukauskas להחזרה סמלית של תלמידיה לשעבר של אוניברסיטת וילנה ואנשי הסגל, למחוזות הזיכרון ההיסטורי שלה. סטודנטים ומרצים, אשר גורשו ולימודיהם ועבודתם נקטעו בשל כך, זכו בחודש שעבר להענקת תעודות הסמכה של אוניברסיטת וילנה.
בטקס הראשון שהתקיים ב 2017 הוצגו התעודות אלה לקרובי משפחתו של הפסיכולוג וראש המחלקה לפסיכולוגיה פרופ' ולדאס (ולדימירס) לזרסונאס, חלוץ בתחום הדיאלקטולוגיה היידיית, העיתונאי פרופ' נח פרילוצקי, הסטודנט צ'לאונה מייסטובסקיס, וראש המחלקה לסמיולוגיה פרופ' נחמן שפירא.
Dr. Elena Keidošiūtė מציעה את האפשרות לפנות לאוניברסיטת וילנה באמצעות מילוי שאלון, בנוגע להנצחת סטודנטים ומרצים נוספים, ולקבלת דיפלומת הזיכרון.
מידע נוסף על הפרויקט - שחזור הזיכרון ניתן למצוא באתר האינטרנט של אוניברסיטת וילנה 
Recovering memory.

צדק מאוחר- תארים לסטודנטים שנספו בשואה, איתמר אייכנר, ידיעות אחרונות, 11/4/2017

בעקבות פנייה של רופא ישראלי ושל שגרירות ישראל בליטא, החליטה אוניברסיטת וילנה להעניק תואר בוגר למאות סטודנטים יהודים שסולקו מהאוניברסיטה במהלך מלחמת העולם השנייה. רבים מאותם סטודנטים נרצחו בהמשך על ידי הנאצים.

מדובר בפרויקט שהחל ביוזמת הפרופסור הישראלי משה לפידות. לאחר שערך ביקור שורשים בליטא פנה לפידות לרקטור אוניברסיטת וילנה, פרופ' ארתוראס זוקאוסקאס, ולשגריר ישראל בווילנה, אמיר מימון, וביקש שיכירו בלימודיו האקדמיים של דודו, צ'לונה מאייזצטובסקי (קלמן), שלא הספיק לסיים את לימודיו ונרצח בידי הנאצים. הרקטור נענה מייד לבקשה ואף החליט להרחיב את המחווה ולהעניק תעודות לכל הסטודנטים והמרצים היהודים שנאלצו לעזוב את האוניברסיטה בשל גזירות הנאצים. ימים ספורים לאחר שהשגריר מימון נפגש עם הרקטור, הודיעה הנהלת האוניברסיטה בווילנה כי היא פותחת במבצע לאיתורם של אותם סטודנטים שסולקו מהמוסד בשל יהדותם.

לפני כמה ימים התקיים טקס מרגש באוניברסיטת וילנה שבו הוענק תואר בוגר לקרוב המשפחה של פרופ' לפידות. כמו כן הוענקו דיפלומות זיכרון לעוד שלושה פרופסורים שלימדו באוניברסיטה: ולדאס לזרונס, נח פרילוצקי ונחמן שפירא ז"ל. בטקס השתתפו פרופ' לפידות עצמו ונכדתו של פרופסור ולדאס, מוריה שחף.

השגריר מימון הגדיר את הטקס המרגש כ"חסר תקדים" והוסיף: "הכוונה שלנו היא לעודד את הפנייה של קרוביהם וצאצאיהם של אותם סטודנטים ומרצים יהודים, שלא את כולם הצליחה האוניברסיטה לאתר".

בשנת 2018 הוענקה תעודה לזאב-וולף צרנוצקי אשר סיפורו מובא על ידי שאול צור מקיבוץ ניר דוד:

הורי עלו לארץ מווילנה ב-1938 והקימו את קיבוץ עמיר בעמק החולה. רוב בני משפחתם נשארו בווילנה ונרצחו בגיא ההריגה פונאר.

שמות בני המשפחה שהוצאו להורג: משפחתה של אמא -האב אריה לייב לוין, אשתו ליאה, האח שאול, אשתו פאניה ובתם הקטנה רוחלה והאח שלום. אחותה הגדולה של אמא מניה נשארה בחיים, עברה לפני המלחמה לרוסיה אבל לא נוצר קשר ביניהם לאחר המלחמה. 

משפחתו של אבא -האב יצחק צרנוצקי, האם אסתר והאח זאב וולף. האח הבכור של אבא נשאר בחיים, עבר לפני המלחמה לרוסיה וחי כל השנים בפולין.

לאורך השנים הורי סיפרו לי מעט מאד על הסבים שלי וקורות בני משפחתם. רק כ -5 שנים לפני מותה של אמי ב-2004, היא נתנה לי מכתבים שנשלחו מווילנה בשנים 1940-1941 מהורי אמי ומהורי אבי והן מאחיה שאול שאני נקרא על שמו. בין היתר היא נתנה לי את ההזמנה המקורית לחתונה של אחיה שאול בווילנה ב-1936. הוא שלח לה את ההזמנה למקום שהיתה בו בהכשרה של השומר הצעיר. היא לא יכלה להגיע לחתונה, אבל את ההזמנה שמרה אצלה כל השנים ובסוף מסרה אותה לי. המכתבים מאד ריגשו אותי, כי אנחנו בני דור שגדל ללא סבים, והנה יש דברים מוחשים מהם שמעולם לא ידעתי על קיומם. במכתבים שכתב הסבא שלי יצחק לאבא שלי מוטקה, מוזכר שהאח הצעיר של אבי, זאב וולף, לומד באוניברסיטת וילנה. שנים עברו והנה לפני כ- 3 שנים אני קורא בידיעות אחרונות, כתבה של פרופסור לפידות מהרצליה, שפנה לאוניברסיטת וילנה בבקשה לקבלת דיפלומה לקרוב משפחתו שלימודיו באוניברסיטה הופסקו בגלל המלחמה. ואכן האוניברסיטה קיבלה את פניתו, ופתחה בפרויקט שנקרא "שחזור הזכרון", שמטרתו לתת דיפלומות לתלמידים שלימודיהם הופסקו עקב המלחמה, גם כאלה שנרצחו בשואה וגם כאלה שנשארו בחיים. התעודות מוענקות ליהודים, פולנים וליטאים. נזכרתי שבמכתבים של סבי מוזכר שאח של אבא שלי זאב וולף לומד באוניברסיטת וילנה. יצרתי קשר עם פרופסור לפידות, והוא היפנה אותי לאוניברסיטת וילנה. העברתי להם את המכתבים על זאב, התחילו בעיות תקשורת ושפה ועזבתי את הענין והנה במרץ 2018, קבלתי הודעה מלפידות שאוניברסיטת וילנה רוצה להזמין אותי ואת משפחתי לטכס הענקת דיפלומה לזאב וולף, אח אבי. האוניברסיטה שלחה לי את המסמכים שהיו להם על זאב, ותמונה שלו בדיוק כמו התמונה שהיתה אצלי. באפריל-2018, בדיוק ביום השואה, נסענו לוילנה. אחותי אסתרי ובתה דפנה, רועי הבן של אחי גדי, תמר אשתי ואני שאול. הטכס באוניברסיטה היה מרשים ומרגש מאד. היתה שם עוד משפחה מישראל, ונכח בו גם שגריר ישראל בליטא. לפני הנסיעה יצרנו קשר עם מדריך ישראלי שגר הרבה שנים בווילנה, מני שמו. שלחנו לו את הכתובות שבו גרו הורי אבי ואמי, וכן את הכתובת בו גר האח שאול והוא הצליח למצוא את הכתובות. ביקרנו בשלושת הבתים שקימים עד היום. כמו כן ביקרנו בגיא ההריגה פונאר ושם ליד האנדרטה לזכר היהודים שנרצחו במקום, עשינו טכס קצר לזכר בני משפחתינו היקרים שנרצחו כאן. המסע לווילנה היה מאד מאד מרגש וקשה והוא סגר לנו מעגל משפחתי שהיה פתוח הרבה שנים.    שאול צור, קיבוץ ניר דוד                                                     

אוניברסיטת וילניוס תעניק תארים לסטודנטים יהודיים שנרצחו בשואה, בתנאי שלא היו פרטיזנים. / גיא כהן , תשע"ז 16/04/17 

אוניברסיטת וילנה (וילניוס) שבליטא הודיעה כי תעניק תארים שלאחר המוות לסטודנטים יהודיים שנרצחו בשואה, בתנאי שלא היו פרטיזנים.

האוניברסיטה פירסמה באתר שלה את המיזם החדש, הקרוי "מחזירים את הזיכרון", ביום רביעי. היא עודדה קרובי משפחה של קורבנות שואה להגיש בקשה להכרה בתואר באמצעות מנגנון מיוחד שהוקם השנה.

סוכנות הידיעות JTA מסרה, עם זאת, שהתארים לא יוענקו לסטודנטים יהודיים שנלחמו בשורות הפרטיזנים הקומוניסטיים או הפרו-סובייטיים. לא יוענקו תארים "אם נקבע שיש ראיות לשיתוף פעולה עם מנגנונים פוליטיים ומשטרתיים של משטרים טוטליטריים", נאמר באתר.

ואולם, כמעט כל תנועות ההתנגדות לנאצים בזמן מלחמת העולם השנייה נתמכו על ידי הסובייטים או שהיו קשורים לברית המועצות באופן כלשהו.

התביעה בליטא פתחה בחקירה, ב-2008, נגד שלושה פרטיזנים יהודיים שנחשדו בפשעי מלחמה. החקירה נסגרה בשל זעקה בינלאומית.

בין חום לאדום

ליטא, כמו כמה מדינות מזרח אירופאיות אחרות, מקדמת את הנראטיב שהיסטוריונים מכנים "רצח העם הכפול", או "ההשוואה בין חום לאדום". ההיסטוריונים שלה רואים בגרמניה הנאצית ובבריה"מ משטרים דומים, מבחינת השפל המוסרי שלהם, ומגדירים את שניהם כטוטליטאריים. ליטא מגדירה גם את השליטה הסובייטית בה כצורה של רצח עם.

צייד הנאצים אפרים זורוף האשים את הליטאים באימוץ ההשוואה הזו, בכדי להתכחש לשיתוף הפעולה הנרחב של האוכלוסיה הליטאית עם כוחות הכיבוש הנאציים, כולל ברצח של 95% מהאוכלוסיה היהודית, שמנתה 230,000 לפני המלחמה.

ההחלטה להעניק תארים לנספים התקבלה לאחר שפרופ' משה לפידות ביקש הכרה בדודו, שלמד כימיה במוסד לפני שנספה. הוא קיבל את תעודת התואר בשם דודו – אותו מעולם לא פגש – בטקס שנערך החודש בשגרירות הישראלית בווילנה.

צרו איתנו קשר:

שדה זה הוא חובה.
שדה זה הוא חובה.
שדה זה הוא חובה.
עמוד-בית-V2_0000s_0000_Rectangle-4-copy-7

צרו קשר

איגוד יוצאי וילנה (בית וילנה והסביבה)
שד' יהודית, 30 תל אביב

למכתבים: ת.ד. 1005, רמת השרון, 4711001 טלפון 5616706 03
[email protected]

הצהרת נגישות

הפייסבוק שלנו

X סגירה