אברהם קוריסקי

ניצול שואה בן 91 מישראל העיד נגד שומר במחנה ריכוז: "לא באתי לנקום" איתמר אייכנר פורסם:  10.12.19 

ניצול השואה אברהם קוריסקי (91) שמתגורר בישראל העיד בימים האחרונים במשפטו של ברונו דיי (93), שומר SS לשעבר במחנה הריכוז שטוטהוף שליד גדנסק שמתקיים בבית משפט לנוער בהמבורג שבגרמניה.

דיי נאשם בסיוע ל-5,239 מקרי רצח והוא הובא לדיון בכיסא גלגלים. הדיון התקיים בבית המשפט לנוער משום שהעבירה בוצעה כשדיי היה בן 18-17.

משפחתו של אברהם קוריסקי ליוותה אותו. נכדתו דנה כרמיאל העלתה תמונה שלה ושל סבהּ וכתבה בפוסט מרגש: "סבא שלי הגיבור, האמיץ, העיד במשך שעתיים נגד פושע מלחמה נאצי. עין אחת לא נשארה יבשה בכל האולם הגדול בבית משפט ציבורי בהמבורג, גרמניה. בצורה שקולה וקולחת העיד על זוועות שהאוזן לא סובלת, ולא ניתן לתאר איך סבל זה הגוף, ובכל זאת המשיך. ושרד. וחשוב מכך הקים משפחה, גידל ילדים בשמחה, ללא טראומות, חרדה או שנאה. בפשטות הכי נורמלית שניתן לתאר ובהמון אהבת אדם וסובלנות. סבא, אתה האיש הכי מלא חיים, אופטימי וצעיר שאני מכירה. גאה להיות דור שלישי שלך!".

הנכדה ציטטה את תשובתו של סבהּ לשאלת השופטת ששאלה, מדוע הגעת עד הנה להעיד: "לא בגלל הנאשם. ולא עבור נקמה. לא אכפת לי אם הוא יילך לכלא או לא. אני פה כדי שהדברים יתועדו, יירשמו בספרי ההיסטוריה עבור הנוער, עבור הדורות הבאים בכל העולם. שיידעו. אני לא שוכח ולא סולח אבל הנקמה שלי זו המשפחה שלי שיושבת כאן איתי. זה הכל. סבא, אתה יחיד ומיוחד".

אברהם קוריסקי העיד על התעללות קשה באסירים במחנה. "הכו אותנו כל הזמן ובכל שעה, אפילו כשהיינו בעבודה", סיפר. הוא אמר שחווה בין השנים 1945-1944 כמה מחזות סדיסטיים שאורגנו על-ידי ה-SS. ילד אולץ להכות את אביו למוות מול כל האסירים. קוריסקי הובא למחנה בשנת 1944 כנער בן 16 מליטא. בתחילת שנת 1945 הוא שרד מצעד מוות עם אלפי אסירים עד שהצבא האדום שחרר אותו. כיום הוא חי בישראל.

לפי כתב האישום, כשומר במחנה הריכוז הנאצי סייע דיי לרצח אסירים יהודים בין 9 באוגוסט 1944 ל-26 באפריל 1945. אחת המשימות שהוטלו על ברונו דיי הייתה למנוע בריחות, מרד ושחרור אסירים. המשפט שלו החל 74 שנה לאחר מקרי הרצח במחנה הריכוז. זה אחד מכתבי האישום האחרונים על פשעי מלחמה מתקופת הנאצים. על פי דיווח בעיתון הגרמני "די ולט", האיש הודה בפני התובעים במהלך חקירה בשנה שעברה, שראה אנשים מובאים לתאי גזים כדי להירצח. הוא תהה מדוע היה עליו לעזוב, "הם פשוט היו מוצאים מישהו אחר", אמר לחוקרים. "הרגשתי רע על האנשים שם. לא ידעתי למה הם שם, ידעתי שהם יהודים שלא עשו שום פשע".

בעדותו בפני בית המשפט הגרמני הצהיר ברונו דיי שאינו מודע לכל אשמה נגדו. "למה אני צריך להיות אשם בזה? אני שואל את עצמי מה הייתי אמור לעשות? כאינדיווידואל, אדם לא יכול היה לסייע לאנשים במחנה הריכוז. הצטערתי על האנשים, אבל לא יכולתי לעזור להם".

ג'ון דמיאניוק, שומר במחנה סוביבור, הורשע בבית משפט בגרמני בסיוע לרצח של יותר מ-28 אלף בני אדם ללא שהוכח שהוא אישית רצח. מאז המקרה של דמיאניוק, מערכת המשפט הגרמנית חקרה כמה שומרים של מחנות ריכוז והשמדה, גם אם הם אישית לא היו אחראים לרצח אנשים.

צרו איתנו קשר:

שדה זה הוא חובה.
שדה זה הוא חובה.
שדה זה הוא חובה.
עמוד-בית-V2_0000s_0000_Rectangle-4-copy-7

צרו קשר

איגוד יוצאי וילנה (בית וילנה והסביבה)
שד' יהודית, 30 תל אביב

למכתבים: ת.ד. 1005, רמת השרון, 4711001 טלפון 5616706 03
[email protected]

הצהרת נגישות

הפייסבוק שלנו

X סגירה