שבעים וחמש שנה לחיסול גטו קובנה וגטו וילנה

מחווה מיוחדת, לציון 75 שנים לחיסול קהילת יהודי ליטא המפוארת, בת 600 השנים, גטו קובנה וגטו וילנה.

צלילים של "התקווה": שוחזר הקונצרט החשאי מגטו קובנה מאת  יורי ילון/ישראל היום 1/8/2018

  • הקונצרט המשוחזר // צילום: צחי מרים

"קונצרט שכולו תכלת", השחזור, שהתרחש באנדרטת הלוחמים והפרטיזנים ביד ושם, הוא של קונצרט ציוני חשאי שניגנה תזמורת שפעלה בגטו קובנה שבליטא בשנת 1943. כמו בעבר, הסתיים הקונצרט המשוחזר בשירת "התקווה".

שחזור הקונצרט התאפשר בזכות חוקר גטו קובנה רמי נוידרפר, שמצא במקרה את תוכנית הקונצרט ואת תווי המנגינות שהוטמנו באדמה במהלך אקציה בגטו. בקונצרט צפו גם בתו, נכדתו ונינתו של מיכאל (מישה) הופמקלר, שהיה המנצח של הקונצרט. הופמקלר שרד את גטו קובנה וגם את מחנה הריכוז דכאו, עלה לארץ ונקבר בישראל.
עינת גינזבורג־אזולאי, נכדתו, סיפרה ל"ישראל היום": "התרגשתי מאוד. כל מה שראיתי בתמונות קם לתחייה בקונצרט הזה. דמיינתי את סבא שלי כשראיתי את המנצח של הקונצרט. הכי ריגשה אותי שירת 'התקווה' בסיום. זה היה מצמרר שהיה להם את הכוח הזה בתוך התופת שבה הם היו בגטו".
עיון בחומרים ומחקר מעמיק העלה כי ב־24 ביולי 1943 נערך הקונצרט בבניין בגטו קובנה ששימש את ישיבת סלובודקה. הקונצרט היה ייחודי מאחר שכולו היה על טהרת השפה העברית ואחד מיוזמיו כינה אותו "קונצרט שכולו תכלת".
תזמורת הגטו כללה כ־30 נגנים, נגניות וכן זמרות, זמרים וקריינים, רבים מהם שוטרים. במשך יותר משנה ערכה התזמורת יותר מ־80 קונצרטים, לרוב בסופי שבוע. המועד הנבחר לביצוע הקונצרט הציוני היה המועד לציון יום פטירתם של חוזה המדינה בנימין זאב הרצל ושל המשורר חיים נחמן ביאליק.
תוכנית הקונצרט, שבו השתתפו מיטב הנגנים היהודים, שהיו מבכירי המוזיקאים בליטא לפני המלחמה, כללה שירים מארץ ישראל ומנגינות יהודיות ידועות. "בסוף 1942 החלו להסתובב שמועות בגטאות כי קמה מדינת יהודים בארץ ישראל. אז אמנם היו אלו רק שמועות, אך קיומו של קונצרט ציוני בתקופה זו מבטא משאת נפש חזקה מאוד", הסבירה חוקרת גטאות מזרח אירופה במכון הבין־לאומי לחקר השואה ביד ושם, ד"ר לאה פרייס.
תוכנית הקונצרט איחדה את הקבוצות השונות שפעלו בגטו באותם ימים והציגה תוכן ציוני ומלכד. בין השירים שנוגנו היו "שיר העמק" ו"שיר מעפילי בית"ר". כמו כן, נוגנו מנגינות יהודיות מזרח־אירופיות וכן מחרוזת מנגינות שנתפסו בעיני היהודים בגטו כמנגינות תימניות.
למרות הקונצרט הייחודי, היו כאלה שלא ראו באהדה קיום אירועים שכאלה בתקופה כה אפלה. "היו בין תושבי הגטו מי שלא קיבלו את קיום הקונצרטים בהבנה", הבהירה פרייס, "שאלו 'בשביל מי אנחנו עושים את זה - בשביל הגרמנים?' שכן גם הם היו מגיעים לעיתים לקונצרטים".

צרו איתנו קשר:

שדה זה הוא חובה.
שדה זה הוא חובה.
שדה זה הוא חובה.
עמוד-בית-V2_0000s_0000_Rectangle-4-copy-7

צרו קשר

איגוד יוצאי וילנה (בית וילנה והסביבה)
שד' יהודית, 30 תל אביב

למכתבים: ת.ד. 1005, רמת השרון, 4711001 טלפון 5616706 03
[email protected]

הצהרת נגישות

הפייסבוק שלנו

X סגירה