ברוך שוב

צילום: טל שחר

ברוך שוב (1924-2020) נולד בווילנה שבליטא בן שני במשפחה חסידית של שש נפשות. בשנת 1939 כבשו הסובייטים את וילנה וביוני 1940 סיפחו אותה והשליטו בה את הקומוניזם. האוניברסיטאות נפתחו בפני היהודים, וברוך התקבל לבית הספר הטכני הגבוה ולמד הנדסת מכונות.

ביוני 1941 כבשו הגרמנים את וילנה והחלו לרצוח את יהודי העיר בפונאר. ברוך קיבל עבודה במוסך גרמני שבו תוקנו מכוניות צבאיות. בספטמבר נכלאו יהודי העיר בגטו, וממנו נמשכו השילוחים לפונאר. ברוך ואחותו הבכורה ציפורה הסתתרו במשאית והגיעו לעיירה רדושקוביצה, שם עבד ברוך במוסך של הצבא הגרמני.

ב-11 במרס 1942 הצטוו היהודים להתרכז בכיכר העיירה. ברוך הסתתר במוסך וראה טור עצום של אנשים, משפחות עם ילדים, צרורות בידיהם, מתקדם לאטו אל מתבן גדול הניצב באופק, וממנו נשמעו יריות. בערב הועלה המתבן באש, ועשן סמיך וריח בשר שרוף מילאו את הסביבה. באותו יום נרצחו במקום 840 יהודים, בהם ציפורה, אחותו של ברוך.

הגרמנים הקימו גטו ברדושקוביצה וברוך המשיך בעבודתו. באביב הקימו צעירי הגטו מחתרת, אספו כסף, קנו נשק והתכוננו לצאת אל היערות ולהצטרף לפרטיזנים. ברוך היה מהיוזמים. הפעילות נפסקה בלחץ המשפחות. הגרמנים איימו עליהן ברצח אם יחסר איש בגטו.

לאחר שקיבל ברוך אות חיים מאמו שהייתה בווילנה, הוא הצליח לקבל אישור לצאת מהגטו ושב לווילנה, שם עבד במפעלים שייצרו תוצרת עבור הגרמנים. בתוך כך הקים מחתרת עם חברו יעקב (קובה) קושקין והשניים רכשו אקדחים. בהמשך הצטרף ברוך למחתרת פ.פ.או  ארגון פרטיזנים מאוחד.

בספטמבר 1943 ביצעו הגרמנים אקציות. לאחר התנגשות חמושה בין המחתרת לגרמנים החליט ברוך לצאת עם חברים נוספים אל יער רודניקי, שם לחמו כפרטיזנים. כעבור שבועיים חוסל גטו וילנה.

ברוך חבר ליחידת צנחנים רוסית והשתתף בפעולות קרביות כגון הורדת רכבות מהמסילות, פיצוץ עמודי קשר וגשרים והתקפות על משלטים ועל יחידות גרמניות. ביולי 1944 כבש הצבא האדום את וילנה, וברוך הגיע לעיר, שם גילה שכל בני משפחתו נרצחו. הוא הצטרף לצבא האדום, נלחם בחזית, נפצע ואושפז בבית חולים. חודשים מספר לאחר שחרורו מהצבא החליט לעלות לארץ ישראל.

ברוך עבר בהונגריה, ברומניה ובאיטליה, ובאוקטובר 1945 הגיע לארץ ישראל, לחוף שפיים, באניית המעפילים "פטרי 2". הוא שירת ב"הגנה", גויס לחטיבת גבעתי ובמלחמת העצמאות גויס לחיל האוויר, שם שימש טכנאי מטוסים. לאחר שנתיים הועבר עם טייסת התובלה לחברת "אל על". ברוך הצטרף לקורס מהנדסי טיס והתקדם מתפקידי פיקוח לדרגת מנהל מהנדסי הטיס של החברה, מהנדס טיס ראשי ומדריך. לאחר 33 שנים פרש מחברת "אל על".

ברוך פועל שנים רבות להנחלת זיכרון השואה והגבורה. הוא משמש יושב ראש ארגון הפרטיזנים, לוחמי המחתרות ומורדי הגטאות בישראל. הוא חבר בהנהלת יד ושם, בוועדת חסידי אומות העולם, בדירקטוריון ועידת התביעות ובמרכז הארגונים של ניצולי השואה ומרצה בנושא אנטישמיות והכחשת השואה.

מקור: יד ושם

מפגש לימוד FSU לציון יום הזיכרון הבינלאומי לשואה עם בכירי הארגונים היהודיים בסימן התשובה הציונית לשואה נערך ערב יום השואה הבינלאומי 2021 אירוע מיוחד לזכרו של ברוך שוב ז"ל, לוחם פרטיזנים ופעיל בולט ומוביל בארגונים להנצחת השואה והגבורה.
"לימוד" FSU ,מסגרת בינלאומית למפגשים חינוכיים ותרבותיים לקירוב והיכרות עם עולם התוכן היהודי-ישראלי, בניהולו של חיים צ'סלר, הפגישה הערב אישי ציבור מרכזיים בארגונים יהודיים חשובים שהעבירו כל אחד בדרכו מבזק מתפיסת עולמם על המעבר משואה לתקומה בתשובה ציונית הולמת. בדברי פתיחה מרגשים של הרב ישראל מאיר לאו, יו"ר מועצת יד ושם, הוא עמד על המחויבות המיוחדת ביהדות לזכור את אשר עשה עמלק ולא לשכוח. עמלק של כל דור ודור.
נשאו דברים גדעון טיילור, נשיא ועידת התביעות; מתיו ברונפמן, יו"ר לימוד FSU; השגרירה דורית גולנדר, סגנית נשיא קרן ג'נסיס לפילנתרופיה יהודית; השגרירה קולט אביטל, יו"ר מרכז הארגונים של ניצולי השואה; יצחק הרצוג, יו״ר הסוכנות היהודית; יעקב חגואל, יו״ר ההסתדרות הציונית ; אלוף עמוס גלעד לשעבר ראש האגף המדיני-ביטחוני; אלכס מרשון, מנהל מחלקת תרבות וחינוך, לשכת הקשר, נתיב; הרב מנחם הכהן, רב תנועת המושבים בישראל; אלוף חיים ארז, יו״ר מוזיאון הלוחם היהודי; אלוף יעקב עמידרור, לשעבר ראש המועצה לביטחון לאומי; מיקי קנטור, יו"ר איגוד יוצאי וילנה והסביבה ושלמה גור, סגן נשיא (ישראל) של ועידת התביעות. הנחה תא"ל מיל' ד"ר אפרים לפיד.
ד"ר יוסי שוב, יו"ר איגוד הטייסים ולשעבר טייס בחיל האוויר וב"אל על", סיכם את האירוע המרגש במחויבות להמשיך את צוואתם של אביו ובני דורו – להנחיל במיוחד את מורשת הגבורה היהודית בתקופת השואה.

יש אנשים שהם אגדה בחייהם ואגדה במותם./שושנה רשף

כך אפשר לכנות את ברוך שוב ז"ל שנפטר בדצמבר 2020 בגיל תשעים ושש.

מה שהאיש הזה הספיק בחייו ראוי לציון, לדיון ולשיחה אודותיו. כך עבורינו מתנדבי "ידיד לחינוך" וכך לילדים שאנחנו בקשר איתם.

הסיפור המשפחתי המשותף בינינו נגדע עם פרוץ מלחמת העולם השניה כשהייתי תינוקת. היכרתי אותו אישית שנים רבות אחרי המלחמה בארץ, ומאז ניפגשנו במפגשים אישיים, משפחתיים ובאירועים הקשורים לעיסוקו בארץ.

עם מותו  כשמידע אודותיו וסיפור חייו הופיע ונכתב בכל אתר ובכל עיתון עלתה בי המחשבה.

מתנדבי 'ידיד לחינוך', שרבים מהם פיתחו קירבה וקשר עם הילדים מעבר ללמידה, מותר ואפילו רצוי לנו כידידים לא רק ללמד, אלא לשתף  בסיפורים מחיינו וגם משל אחרים. ילדים אוהבים לשמוע. דרך הסיפור אפשר לאתגר, לשמש דוגמה, וגם  ללמוד מן ועל העבר. אנחנו עוסקים בחינוך. תוצאות למידה ממקור ראשון גורם לחיבור רגשי והפנמה מסוג אחר. למידה דרך סיפור אישי היא תמיד יתרון על למידה מספר. כמובן שיש להתאים כל סיפור ואירוע לגיל הילדים, ולא פחות חשוב, בשל רגישותם של ילדים, לשים  לב  לשפה ולאופן בו הוא המידע מועבר.

ברוך שוב, מאחרוני הפרטיזנים ויו"ר ארגון הפרטיזנים, הלך היום (שבת) לעולמו והוא בן 96. שוב נולד בשנת 1924 בווילנה בירת ליטא, והיה מיוזמי הקמתה של המחתרת בגטו וילנה ביחד עם אבא קובנר במהלך מלחמת העולם השנייה.

ברוך לחם עם הפרטיזנים ביערות, מאוחר יותר הצטרף לצבא האדום והשתתף בפעולות קרביות כמו הורדת רכבות ממסילות, פיצוץ עמודי קשר וגשרים והתקפות על יחידות גרמניות. בשעה שכל משפחתו נרצחה על ידי הנאצים.

באחת העדויות שלו סיפר ברוך שוב: "ב-1944, כשהצבא האדום התקרב לעיר וילנה והגיע עד למבואותיה, קיבלנו (הפרטיזנים) פקודה לצאת מהיער ולהצטרף ליחידות שמתקיפות את הגרמנים בעיר".

באוקטובר 1945 עלה לארץ באוניית המעפילים "פטר 2". הוא שירת ב"הגנה", גויס לחטיבת גבעתי ובמלחמת העצמאות גויס לחיל האוויר, שם שימש טכנאי מטוסים. לאחר שנתיים הועבר עם טייסת התובלה לחברת "אל על". ברוך הצטרף לקורס מהנדסי טיס והתקדם מתפקידי פיקוח לדרגת מנהל מהנדסי הטיס של החברה, מהנדס טיס ראשי ומדריך. לאחר 33 שנים פרש מחברת "אל על".

שוב פעל שנים רבות להנחלת זיכרון השואה והגבורה. הוא שימש יושב ראש ארגון הפרטיזנים, לוחמי המחתרות ומורדי הגטאות בישראל. היה חבר בהנהלת יד ושם, בוועדת חסידי אומות העולם, בדירקטוריון ועידת התביעות ובמרכז הארגונים של ניצולי השואה - וכן מרצה בנושא אנטישמיות והכחשת השואה.

בחייו האישיים גידל שני טייסי קרב בחיל האוויר. "לא קל להקים משפחה מאפס, ללא מקצוע וללא לימודים. והיום הנקמה שלי והגאווה היא שני בנים שהיו טייסי קרב, טייסי פנטום. האחים שוב מוכרים בחיל האוויר היום הם קברניטים באל על". 

בשנת 2010 הדליק משואה בטקס הממלכתי בערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה ביד ושם.

...סיימתי לקרוא את הכתבה והתחלתי לחפש באינטרנט מה אני עוד לא יודעת על ברוך שוב. ניתקלתי ביו טיוב, ומשם העדות והתמונה, בה הנכד מגיע לשמוע מסבו ברוך, ולשאול אותו שאלות, את סיפור חייו (מומלץ).

וכך הגעתי לרעיון על אחת ההזדמנויות שלנו, מיני רבות, כידידי חינוך לשמש גם כמספרי סיפורים.

צרו איתנו קשר:

שדה זה הוא חובה.
שדה זה הוא חובה.
שדה זה הוא חובה.
עמוד-בית-V2_0000s_0000_Rectangle-4-copy-7

צרו קשר

איגוד יוצאי וילנה (בית וילנה והסביבה)
שד' יהודית, 30 תל אביב

למכתבים: ת.ד. 1005, רמת השרון, 4711001 טלפון 5616706 03
[email protected]

הצהרת נגישות

הפייסבוק שלנו

X סגירה